Op zaterdag 4 augustus 2012, hebben vier leden van Duikteam Mirounga deelgenomen aan de Jan Koele zwemtocht van Appeltern naar Batenburg. Zo'n 3,5 kilometer zwemmen in de Maas.

Hans van Wijk zwemt deze tocht al vele jaren en heeft vorig jaar Leo Brouwer zover gekregen ook mee te zwemmen. Dit jaar heeft Leo op zijn beurt Willy Bouman zover gekregen. Gerard Willems hoorde op het laatste moment van deze tocht en besloot hierop ook de gok maar eens te wagen. Nadat de ploeg om 13.30 uur was ingeschreven zijn de zwemmers door Paul Cousijn van Batenburg naar Appeltern gebracht. Paul had zelf ook willen meezwemmen, maar hij kreeg bezoek die middag en was derhalve verhinderd voor de rest van de middag. Jammer.... (appeltje - eitje voor paul)

Op jan-de-koeletochtde valreep werd de zwemploeg van Mirounga nog gespot door de beste duiker van Maas en Waal welke op zijn scooter de dijk aan het verkennen was. Hij viel nog net niet van zijn scooter bij het zien van deze sportieve groep. Na het nodige commentaar en een paar ondersteunende woorden werd het toch tijd om naar de waterkant te gaan. Daar hebben wij ons gemengd tussen de andere sportieve zwemmers ( ruim 200) om op exact 14.00 uur te starten met de tocht. Met een watertemperatuur van 21 graden, rustig water en een mooie middagzon was het een aangename tocht om te zwemmen. Ja de Maas stroomt, maar het is zeker geen wildstromend bergriviertje en je zult echt zelf moeten zwemmen om enige vooruitgang te boeken.

Na 50 minuten zwemmen was het Hans van Wijk die als eerste de waterkant in Batenburg aantikte. Na 55 minuten zwemmen was Leo Brouwer als tweede en drie minuten tikte Willy Bouman aan. Na 67 minuten klom ook Gerard Willems de trap aan de waterkant op. Gerard zwom als enige van Mirounga zonder vinnen. De snelste zwemmer van deze tocht deed er 45 minuten over.

In het kader van ons 40 jarig jubileum was dit een mooie uitdaging. Volgend jaar hope wij op meer deelnemers.

Tot volgend jaar. Hans, Leo, Willy en Gerard