IJsduik 2009

Vrijdagavond 9 januari 2009 werd er tijdens de training gesproken over een ijsduik!! IJsduik, waar ? Ja ok, het was koud en de kleinere gaten lagen  dicht. Nou zei Werner, op de Groene Heuvels ligt ook gedeeltelijk ijs. Nou ja, daar hadden we afgelopen zaterdag 3 januari nog een  nieuwjaarduik gehouden.. Maar goed het was wel erg koud geweest deze week en aankomende zondag 11 januari was de enige optie voor velen, dus ging ondergetekende samen met Herman op verkenning naar een geschikte ijsduiklocatie.

Wat schetste  onze verbazing op zaterdagmorgen 10 januari….de gehele Groene Heuvels lag potdicht en je kon er zelfs op lopen… . Maar ja, ijsduiken is niet zomaar duiken. Dit vergt toch net iets meer voorbereidingen dan een normaal duikje. Veiligheid voorop want een ieder had de krant gelezen dat afgelopen week in Nuenen een duiker was overleden tijdens een ijsduik. Vanaf de Groene Heuvels werd al snel een belletje gepleegd naar de deelnemers, Jan v Heumen jr en Werner Basten. De andere 2 deelnemers stonden nu al op het ijs. Bas Jansen had zich vrijwillig aangemeld als ijsmeester en zou zorg dragen voor een mooi wak.
Nog snel even naar de andere zijde van de Groene Heuvels gereden. Bij het Paviljoen waren ook 2 groepen aan het ijsduiken. Een groep duikers had zoveel flessen met lucht bij dat ze wel een week onder water konden blijven en er waren 2 duikers aan de lijn met een duikleider/seinmeester en standbyduiker  zonder duikuitrusting. De duikleider/seinmeester en standbyduiker waren een en dezelfde persoon.  Nee, het was duidelijk dat ons dit niet ging gebeuren.

Thuis aangekomen werd er haastig op zoek gegaan naar een seinlijn. Bleek dat Gerard in het bezit was van een echte originele Dräger seinlijn van 60 meter. Het kon dus niet op.

image001Zondag 11 januari was het dan zover. 12.00 uur stonden alle deelnemers weer op de Groene Heuvels samen met enkele familieleden en kennissen. Na nog wat verkenningen op het ijs werd het ijs vrijgegeven door ijsmeester Bas. De kettingzaag werd aangeslingerd en in een vorm van een driehoek werd een wak gezaagd.

Jan en Werner zouden de spits afbijten. Werner classificeerde zich als een echte diehard, want ja, hij was de enige met een nat pak………. Petje af hoor.

image004

 

De duikers werden op de voet gevolgd door familie en vrienden bovenop het ijs. Er zaten enkele heldere plekken in het ijs waardoor je elkaar goed kon zien door het ijs. Na zo’n 20 a 25 minuten was het welletjes en keerden de ijsduikers terug naar het wak.  De duikers waren vol enthousiasme wat van hun gezichten was af te lezen. De verhalen was nog beter. In een woord: “GEWELDIG”.

Werner heeft zich naar zijn auto gehaast teneinde zich te voorzien droge kledij. Jan bleef in zijn (aan de buitenzijde)  natte droogpak bij het wak en zou de volgende standbyduiker zijn.

Nu was de beurt aan Herman en Gerard. Nadat ook zij waren vastgemaakt een de seinlijn konden zij te water.

image006

Ook Herman en Gerard hebben zich verplaatst onder het ijs, gevolgd door de rest boven het ijs.

image007

 

Zie hiernaast een foto gemaakt door het ijs. Inzet: Man met Unox muts = Werner Basten.

Met een onderwatercamera werden enkele leuke opnamen gemaakt onder het ijs. Maar ook na een kleine 30 minuten zich te hebben vermaakt onder het ijs keerden ook Herman en Gerard terug naar het wak waar de enthousiaste verhalen werden uitgewisseld. Koffie, dat was het toverwoord nu.

Op naar een nieuw jaar met ijs………………………Tot de volgende keer…

Gerard Willems..

 

 

image011image009