Reisverslag Egypte 8 t/m 15 oktober 2015

Brother Islands – Daedalus – Elphinstone reef

Deelnemers:

Fieke Arts, Hans Arts, Rob v.d. Hurk, Herman en Dori-An van Leeuwen, Theo Romijnders, Jan Snaphaan, Bert Veld, Pim Vos & Gerard Willems

Na het succes van onze reis naar Egypte, Diep Zuid – St. Johns in 2014 is het idee geboren weer terug te gaan naar Egypte maar dan met bestemming Brothers Islands, Daedalus en Elphinstone Reef. Reeds in februari 2015 geboekt i.v.m. toen nog volledige beschikbaarheid. De reissom viel hoger uit dan de vorige keer i.v.m. rifbelastingen en een onverklaarbare brandstof toeslag. In eerste instantie bestond de groep uit 7 personen waarna Theo, Gerard en Rob alsnog hebben bijgeboekt. We zijn vertrokken op donderdag 8 oktober vanaf Druten met een 10 persoons busje. Onderweg Bert opgehaald en Boven Leeuwen en Fieke in Vianen. Christelijke tijd van vertrek rond de klok van 2, er was wel veel oponthoud op Schiphol door uitgebreide controles.

Na tussenlanding in Marsa Alam in het donker aangekomen in Hurghada. Het busje stond inderdaad weer klaar en met een kwartiertje waren we in de nieuwe haven van Hurghada waar onze boot, de Sea Serpent, afgemeerd was.

Schoentjes uit aan boord, hutindeling en de algemene briefing van de duikgids Achmed. Ook stond het avonddiner klaar voor ons. Vrijdag 3x gedoken op een rif voor de kust van Hurghada, met als eerste de introductieduik en ‘s avonds een nachtduik met spectaculaire jacht van een 5-tal trevally’s op scholen met glasvisjes.

Eentrevally_giant koraalduivel had echter ook jacht gemaakt op Rob en hem in zijn onderarm gestoken. Er volgde een deskundige maar zeer pijnlijke behandeling met kokend water over de prikplaats wat resulteerde
in een grote nog pijnlijkere brandblaar die de rest van de vakantie verzorgd diende te worden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag gevaren naar de Brother eilanden, een trip van ca. 7 uur. Op zaterdag is er 3x gedoken op Big Brother, met Zodiac werden we weggebracht en waar nodig weer opgehaald. Op de kop van het eiland stonden golven van 2 meter hoog en juist daar moesten we van de zodiac af naar het wrak. De eerste duik hebben we het wrak bijna gemist door verkeerde plaats van dropping. Er staat op BigBrother_Numidiade kop van Big Brother een extreem sterke stroom die zich als het ware om het eiland splitst en in deze stroom moet je naar de Numidia zwemmen waar de stroming minder wordt. Het zwemmen tegen deze stroom in kost dan ook de nodige lucht en bij de eerste duik dermate veel dat er niet voldoende over was om nog het wrak in te gaan gezien de diepte.

BigBrother_AidaDe 2e duik is wel gelukt, het blijkt dat als je precies op de juiste plek te water gaat de toch snel op het wrak bent.
Zondagochtend hebben we de eerste duik nogmaals gemaakt op Big Brother waarna we na een tripje van een half uurtje 2x gedoken hebben op Little Brother. De nacht van zondag op maandag is er gevaren naar Daedalus, een trip van 10 uur. Op Daedalus hebben we op maandag drie duiken gemaakt, wederom met de Zodiacs weggebracht en opgehaald door af en toe toch wel fikse golven. Er waren onder andere hamerhaaien te aanschouwen. Gedurende de nacht van maandag op dinsdag zijn we naar Elphinstone te varen, weer een trip van 7 uur. In de ochtend 1x gedoken langs het rif, de 2e duik achter onze Sea serpent gehangen aan 2 lijnen met aan elke lijn 10 duikers om 2 Longimanussen te kunnen aanschouwen, geen echte duik dus maar wel spectaculair om deze, toch niet geheel ongevaarlijke, haaien van zo dichtbij te kunnen aanschouwen.
 Duikreis-Egypte-2015_077

In de middag een stukje noordelijk gevaren waar we hebben gedoken bij Torombi. De nacht van dinsdag op woensdag een lange trip van 14 uur noordelijk gemaakt richting Hughada. Op woensdag 2x gedoken op het Giftun rif voor de kust van Hurghada. Op een gegeven moment werden er 25 boten geteld op dit rif die hoofdzakelijk bemand werden door dagtoeristen uit Hurghada. Einde van de middag zijn we teruggevaren naar de haven van Hurghada voor onze laatste overnachting.

Achmed had met zijn dure apparatuur filmpjes en foto’s gemaakt tijdens de duiken en probeerde die voor een zogenaamd matsbedrag van 5x € 50,– = €. 250,– aan ons te slijten. Als Mirounga natuurlijk geprobeerd te pingelen maar dat deed hem een beetje boos worden. Naderhand, na het tellen van de fooi, kwam hij terug op de woekerprijzen en besloot alsnog de hele film, zonder knipwerk, aan ons beschikbaar te stellen voor een redelijke vergoeding van in totaal ca. €. 100,–

’s Avonds hebben we met zijn allen iets gedronken in een gelegenheid aan de haven. Happy Hour voor de cocktails maar, wat later bleek, niet voor de biertjes.

De gehele donderdag hadden we voor ons zelf omdat we pas rond tienen ‘s avonds zouden terugvliegen. Een groepje van 4 is Hurghada ingelopen, anderen hebben lekker gerelaxt aan boord die de gehele dag nog tot onze beschikking stond op de hutten na die voorbereid werden voor de volgende groep. Bert werd op het allerlaatste moment nog ziek gedurende de nacht maar een blikje Cola deed wonderen voor zijn maag. Einde middag met zijn allen gegeten op het terras van een restaurant aan de haven.Elphinstone_Longimanus

 

 

 

 

De transfer naar het vliegveld verliep soepeltjes. Bij de douane werd een steeksleutel 14/15 bij Gerard aan zijn bagage ontfutseld. Op bommen controleerden ze niet zoals later zou blijken met het Russische vliegtuig vanuit Sharm el Sheik. Op Schiphol stond het busje weer netjes klaar die eenieder van ons bijna thuis heeft afgeleverd. Terugkijkend hadden we misschien wel te hoge verachtingen bij de keuze van deze duikbestemming. We dachten meer grote en grotere getallen vissen te zien. Deze verwachtingen zijn
niet geheel uitgekomen. We hebben zeker mooi gedoken maar de duiken waren zeker gelijk of misschien wel iets minder dan de bestemmingen van het jaar eerder bij
de Diep Zuid reis. Ook de grote reistijden tussen de bestemmingen waren ons inziens niet nodig geweest wanneer we waren vertrokken uit Marsa Alam. Ook de 2 dagen duiken voor de kust van Hurghada had beter beter verdeeld kunnen worden over de veel mooiere riffen van Brothers, Daedalus en Elphinstone.

 

Een korte impressie van Rob van den Hurk

 

Info:

Brother Islands

Daedalus Reef

Elphinstone reef

Ras Torombi – Youtube filmpje van een andere duiker.