Reisverslag Egypte 2014 - Diep-Zuid Safari

 

Op dinsdag 21 oktober 2014 vertrokken 10 leden van Mirounga - 8 mannen, 2 vrouwen - voor een Diep-Zuid live-aboard naar Egypte. Het was een gure vertrekdag in Nederland met regen en wind, maar het vooruitzicht van zon, zee en duiken maakte alles goed! Na een prima verlopen vlucht zijn we aangekomen op het vliegveld van Marsa Alam. Daar wachtte ons nog een busreis van nog ca. 2 uur naar de haven van Hamata, waar we ons ’s avonds konden installeren op de boot Asmaa van Emperor Divers, in tweepersoons hutten met eigen badkamertje, voorzien van airco. De avond bestond verder uit kennismaken met de crew en twee duikgidsen, duiktassen uitgepakt (en elders aan boord opgeslagen). De hutten waren prima voorzien van alle basisbehoeften, maar werden door ons ook als erg krap ervaren in het opslaan van de overige spullen (en handbagagetrolleys).

Asmaa kan 20 duikers huisvesten en in totaal zouden er 15 gasten zijn in die week. Pas een dag later zouden de overige 5 gasten arriveren (uit Engeland, Singapore, Verenigde Staten en Egypte). Dit maakte dat we de volgende ochtend zijn uitgevaren met de eigen club voor (slechts) 2 duiken op een rif in de buurt, omdat we s’ avonds terug in de haven moesten zijn om de andere 5 gasten te verwelkomen. Buitentemperatuur die dag: 30 graden Celsius, watertemperatuur: 26 graden (en dat laatste viel de duikers met een 3 mm wetsuit een beetje tegen… al doken twee diehards gewoon in een zwembroek met t-shirtje). Geen hele bijzondere duiken gezien de enorme duik- en wereldervaring in de groep, maar toch gezien: diverse blue spotted stingrays, reuzenmurenes, koraalduivels, een schorpioenvis, wat mooie slakjes en ook eieren van een Spaanse Danseres. Egypte-2014-Spanish-Dancer-1

De volgende dag (donderdag) zijn we weer uitgevaren vanuit Hamata haven. Deze dag stonden 3 duiken op het programma. Deze dag werd een groepslid (en tevens bestuurslid) 50 jaar. Daar is uitbundig aandacht aan besteed met een heuse Abraham en andere toeters en bellen (inclusief de avond met meerdere taarten en Egyptische muziek). De eerste Egypte-2014-Abraham-1duik (Abu Galawa Kebir) was een rif met lagoons erin. Daar bevond zich een mooi begroeid wrakje van een Chinees schip uit 1940, diepte ca. 17 meter en met een prachtige school glasvissen. De tweede duik en nachtduik vonden plaats op Sataya Reef, een drop off met mooi hard koraal. De nachtduik was bijzonder door een vrijbewegende octopus, reuzenmurenes, pijlinktvissen, prachtige veersterren, maar werd vooral gedomineerd door (te) veel koraalduivels, die zich in behoorlijke aantallen bij iedere individuele duiker verzamelden om vanuit hun licht te kunnen jagen. Een enkele duiker heeft een ‘prik’ opgelopen (die wel voelbaar was, maar gelukkig toch niet door het pak ging).

Die nacht is de boot doorgestoomd naar het échte diepe zuiden, waar de watertemperatuur 28 graden Celsius was. Ondanks de onrustige en beweeglijke nacht een genot voor de 3 mm duikers! Dit was waar zij zich qua temperatuur op hadden voorbereid. Alle duiken van (ruim) een uur konden nu relaxted worden afgemaakt, zonder rillend de duik te voltooien. Op vrijdag 4 duiken, inclusief een nachtduik. Die dag zijn scholen baracuda’s gespot, een zwemmende schildpad, napoleonvissen, wolken fuseliers, diverse reuzenmurenes en mooie anemonen met hun beschermengeltjes (de “nemo’s” in diverse kleuren en maten). Onze fotografen hebben de anemonen in de meest bizarre standen vastgelegd.
De meest spectaculaire duik was toch wel de nachtduik en vooral het einde ervan. Deze vond plaats op Dangerous Reef en dat was het ook! Tijdens de veiligheidsstop van 3 minuten onder de boot kwam een Oceanic Whitetip Shark ons al rondcirkelend gezelschap houden. En dat was wat! Na het eerste enthousiasme van ‘een haai!!!’ werd de stemmig toch wat gestressd toen die haai (een bakbeest van toch een metertje of drie) maar tussen ons door bleef cirkelen, héél dichtbij, we konden hem aanraken!

Eigenlijk wisten we niet hoe snel we weer aan boord konden komen… Ondanks camera’s en toebehoren is de groep nog nooit zo snel een trapje opgeklommen. Pas aan boord hoorden we dat dit de nummer vier gevaarlijkste haai ter wereld is! Aan boord was ook iedereen in de ban van de haai (er werden geen vinnen meer aangenomen etc.) en de crew stond hem aandachtig vanaf de boot te volgen. Pas toen begrepen we waarom… Lucky us, mooie ervaring, geen slachtoffers!

Ook op zaterdag 4 duiken op het programma, inclusief een nachtduik. Allemaal mooie duiken, waar napoleonvissen, reuzenmurenes, tonijnen, whitetip rifhaaien, scholen black snappers, octopussen, baracuda’s, mooie slakken en egelvissen (tijdens de nachtduik) werden gespot.

Egypte-2014-Panorama

De zondag stond in het teken van mooie onderwaterlandschappen met grotten: een soort ‘swimtroughs’, ondiep met mooie lichtinval. Namen van de riffen: Paradise St. Johns en Cafe Reef St. Johns. Dit betrof écht magnifieke duikstekken, volgens velen de mooiste ooit! Het waren grotten en duikdoorgangen op een zandbodem met een sublieme lichtinval. Hier zijn prachtige films gemaakt!Egypte-2014-Caves-1

 

Egypte-2014-Murene

Die nacht is de terugreis ingezet naar weer richting de lagere watertemperatuur van 26 graden. Nog duiken gemaakt op een drop off en duikstekken met mooie grotachtige doorgangen, waarvan een enkele duikstek iets te druk was met andere duikers (zodanig dat je ongemerkt ruzie krijgt met andere duikers vanwege irritatie op te krappe doorgangen). Dit was de laatste duikdag met een reis van maximaal 19 duiken in een week.

Terugkijkend: een prachtige ervaring, sublieme duiken, mooi gezelschap en zin om de volgende duikreis te boeken!