Duikweekend Panda 17-19 augustus 2012.

Deelnemers: Hans Arts - Werner Basten - Leo Brouwer - Sjaak Coppes - Tiny van Heumen - Herman van Leeuwen - Tonnie van Leeuwen - Hennie Liefkens - Jurgen Lowiessen - Theo Romijners - Jan Snaphaan - Frans Vervoort - Pim Vos - Gerard Willems

Tonnie had reeds in november 2011  14 plaatsen gereserveerd bij Herman Klaasen, eigenaar van duikschip de Panda. Na een zeer koude duikervaring door diverse diehards in oktober 2011 vanaf de Panda (watertemp. 90C) waren er nu plekken vrij in augustus 2012. Meteen geboekt dus. Achteraf bleek dat er nog 2 leden van Mirounga mee hadden willen gaan maar helaas was er geen plaats meer. panda-201208-001

De weersvoorspelling was geweldig, het zou het warmste weekend van 2012 worden. Met eigen vervoer werd er vrijdag 17 augustus naar Zeeland gereden. Sommige gingen wat eerder weg om vooraf een duikje te kunnen maken in de Oosterschelde bij de Zeelandbrug. Anderen zijn even omgereden om een nieuw trimjack op te halen bij Lucas in Nijverdal. Voor achten was iedereen aan boord, de duikuitrusting werd gecontroleerd en natuurlijk, zoals bijna altijd bij Mirounga, na constatering van diverse lekkages ter plaatse gerepareerd. Bij het zoeken naar een slaapplekje werd angstvallig de hut van Leo genegeerd want niemand wou de hele nacht de boomzaag op de Grevelingen van onmiddellijke nabijheid horen.  Uiteindelijk waren de laatste incheckers de pineut. Overigens viel het geluidsniveau mee, het waren tenslotte maar een paar uurtjes per nacht. Herman de kapitein hield vervolgens een briefing omtrent het leven aan boord. Ook werd de vraag gesteld tot hoe laat de bar geopend diende te blijven. Met algemene stemmen werd een tijdstip van 02.00 uur aangenomen. Op dat moment zou ook de compressor en het licht uitgaan. Achteraf bleken steeds dezelfde duikers hun kooi op dat tijdstip op te zoeken.

Op slechts korte afstand van de haven van Scharendijke, 100 meter om de hoek, werd voor anker gegaan voor het maken van een nachtduik. Volgens de “Mirounga methode” werden de duikkoppels samengesteld. Feit was wel dat een minder ervaren duiker panda-201208-002gekoppeld werd aan een ervaren duiker. De voorzitter constateerde dat de verplichte buddycheck door iedereen keurig werd uitgevoerd. Voor sommige was het even wennen want het was maanden of jaren geleden dat ze voor het laatst gedoken hadden. Alles ging goed, alle lampen deden het en niets is vol water gelopen. Met een watertemperatuur van 19 à 200C was het voor een klein uurtje redelijk aangenaam in een nat pak. Er waren 2 watjes, Sjaak en Gradje die onder dit soort tropische omstandigheden het presteerden om met een droog pak te duiken, petje af! Neem een voorbeeld aan Herman die met een 5 mm. pak het helemaal niet koud heeft gehad. Na de duik een lekkere warme douche. Na voor sommige een lange dorstige en natte avond en korte nacht te hebben gehad de volgende morgen, zaterdag om 08.30 uur aan het ontbijt. Na het ontbijt heeft Theo een perfect voorbeeld van zijn naaikunst laten zien. Ik wist niet dat je lood kon naaien met naald en draad. Prachtig weer. Daarna op dezelfde stek nog eens onder water gekeken wat we bij donker de vorige avond niet zouden hebben gezien, ik heb niets kunnen ontdekken. Veel scherpe schelpen en mosselen, veel kreeften en een verdwaald visje. Het zicht was in het spoor van andere voorgaande duikers bijna nihil, in ongerept water een paar metertjes.

Na de middag broodmaaltijd, verreikt met een hapje koude schotel, werd de Panda met een slakkengangetje omgevaren richting Ouddorp, duikplaats “de Val”. Wederom in de middag gedokenpanda-201208-003 met hetzelfde zicht en onderwaterzaken als de eerste duiken. Rond een uurtje of 7 had de schipper een BBQ georganiseerd. Voldoende van alles aanwezig en de hongerige maagjes werden rijkelijk gevuld. De andere duikgroep moest alleen even wachten tot wij klaar waren. Tegen de avond met een bloedgang verder gevaren naar duikplaats van “het verzonken dorp van Bommenede”. Herman de schipper had zelfs geplastificeerde kaartjes laten rondgaan met wat er onder water allemaal te zien zou zijn. Tonnie was blij want er zou puin en stenen liggen van een vroeger dorp, hij dacht gelijk aan restauratie en het stichten van een extra metselbedrijf ter plekke. Vol goede hoop met een BBQ-buikje te water. Na de duik deelde Tonnie mede geen steen te hebben gezien, alleen zand waar de specie van gemaakt zou kunnen worden. Wel veel grote kreeften gezien op het hoogste punt van de duikplaats, een 7 tal meters diep. Verder geen bijzondere duikplek. Bij het terugzwemmen naar de boot veel lichtgevende bacteriën die met een handbeweging geactiveerd werden. Een mooie afsluiting van de duik bij maanlicht. Na een lekker warme douche werd de rest van de avond / nacht doorgebracht in de kantine…….. Vele sterke verhalen deden zich de ronde, herinneringen werden opgehaald. Onze eigen politie rechercheur Gerard, zeer wel bekend van het programma “Wegmisbruikers” waar hij ongelukkige zielige weggebruikers een oor aannaait, had veel aandacht voor het extra ingevlogen vrouwelijk schoon en had geen tijd om met de voorzitter aan dek, onder het zacht schijnende maanlicht, van gedachten te wisselen en zijn kijk op het leven te memoreren.panda-201208-004 Om 02.30 uur hoorde ik de laatste het licht uitdoen, je mag raden wie, het begint met een L en eindigt op een O. Ik zal geen namen noemen. Het was warm in de kooi die nacht.

De volgende dag, zondag om 09.00 uur ontbijt, waarachtig met een gebakken eitje. De Panda verplaatste zich een kilometertje naar duikplaats “gemaal Dreischor”. De boot werd afgemeerd op zo'n 500 meter van de duikstek. Wel een eindje zwemmen maar voor ons getrainde Mirounga leden natuurlijk geen enkel probleem. De onderwater biotoop week niet veel af van eerder gemaakte duiken. De lunch werd vooraf gegaan door een lekker uiensoepje. Gezien de kleine slaapkooien een gelukkig gekozen moment. Na de lunch de afsluitende duik gemaakt bij de “Muur”. Er schenen veel kreeften te zitten maar die heb ik, samen met nog enkele spijbelende andere duikers, niet mogen zien. Onze uitrusting konden we lekker droog mee naar huis nemen. Na de “natte” zaken van de 2 avonden te hebben afgerekend waren we inmiddels terug in de haven van Scharendijke.

Rond 16.30 uur ontscheept waarna we concludeerden dat er een grote file was richting huis. Volgens sommige was er geen file dus toch maar de terugtocht richting huis ingezet. Afspraak was te stoppen bij de chinees in Boven Leeuwen. Direct na vertrek zijn we toch in de file beland en werd voor de chinees in Ouddorp gekozen. Door een “slimme” TomTom waren Theo, Frans en Tiny de groep reeds vooruitgesneld en waren te ver om te keren. Uiteindelijk dus met zijn elven gechineesd. Moe en voldaan werd de terugtocht naar Maas & Waal aanvaard. panda-201208-005-1

Onze Autobahn Polizei dacht dat de voorzitter diverse dingen waren ontgaan tijdens zijn gebruikelijke dagelijkse rustmomenten. Edoch heeft een degelijk gegrond onderzoek bovenstaande constateringen opgeleverd.

Het wachten is nu op het ter beschikking komen van foto en videomateriaal.

 

Hans Arts