Duiken in Tauchpark Ibbenburen

Vrijdag 25 oktober was het eindelijk zover. Het leek er even op dat het dit jaar niet meer ging gebeuren, maar op 24 september 2013 is het duikpark van Naturagart vrijgegeven voor bezoekers.

De reden voor de late opening (zou eigenlijk begin mei 2013 zijn), was vorstschade aan de installatie van het duikpark en schoonmaakwerkzaamheden. Maar goed, wij gingen duiken met steuren. Na de bekendmaking dat het park geopend was hebben we binnen de club een inventarisatie gemaakt en 6 duikers konden zich vrijmaken voor een duik te Ibbenburen. Maar wat is het duikpark in Ibbenburen eigenlijk. Naturagart is een bedrijf gespecialiseerd in het aanleggen van vijvers op groot formaat. Het bouwen van een uit de kluiten gewassen vijver was eigenlijk meer een PR-stunt voor dit bedrijf, maar tevens een zijsprong naar de duiksport. De vijver/duikpark is 7 meter diep en 50 meter bij 100 meter. Onderwater staan diverse  betonnen beelden, zijn grotten en gangstelsels gemaakt en er ligt een wrak. Last but zeker not least zwemmen er in dit water meerdere soorten steuren van , wat zal ik zeggen, groot formaat. Een steur van 2 meter is geen uitzondering. Voor meer informatie : Website Naturagart  

Op vrijdagochtend 25-10-13 te 07.00 uur verzamelden Leo Brouwer, Herman v leeuwen, Werner Basten, Rob vd Hurk, Henny Liefkens zich bij Gerard Willems voor een gezamenlijk vertrek naar Ibbenburen. Het park ligt zo’n 70 km vanaf Enschede, dus na een kopje koffie werden de duikspullen snel verdeeld over 2 auto’s waarna we richting Duitsland reden.

naturagard 

Omstreeks 09.30 uur arriveerden wij op het duikpark te Ibbenburen en konden we onze duikspullen met een karretje naar het duikcentrum op het park brengen.  De  vrijdag werd uiteindelijk gekozen, omdat het op een doordeweekse dag wel  eens een stuk rustiger kon zijn dan in het weekend. Dat laatste klopte. De zes duikers van Mirounga waren deze dag de enige duikers in het duikpark. Desondanks was het zicht onder water niet veel beter (wat we wel gehoopt hadden).   Een zicht van 3 meter was toch wel het maximum. Maar in drie meter past een steur van 2 meter, dus steuren hebben we gezien.

Na een korte duidelijke briefing van de beheerder/duikleider, werden de spullen in orde gemaakt. Gewapend met vier digitale foto/film camera’s werden er 2 duiken van 45 tot 50 minuten gemaakt in water van 13 graden. 

 

De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner bij D’n Overkant in Afferden, waarna een ieder huiswaarts is gegaan.

Het duikpark zou dit jaar op zondag 27 oktober 2013, zijn deuren sluiten. De beheerder/duikleider heeft zijn ontslag gekregen en met hem gaan ook allen duikinstructeurs weg. Dus wat de toekomst wordt van dit duikpark is onbekend.

Tot de volgende keer.

Namens alle deelnemers,

De groeten.

Locatie Naturagart